Kawa

profesjonalne ekspresy do kawiarni
profesjonalne ekspresy do kawiarni

Niekt贸rym trudno jest sobie wyobrazi膰 poranka bez fili偶anki kawy. I nic w tym dziwnego - kawa dzi臋ki zawarto艣ci kofeiny wykazuje ponadprzeci臋tne w艂a艣ciwo艣ci pobudzaj膮ce organizm zar贸wno pod k膮tem psychicznym, jak i fizycznym. Przez wiele lat wok贸艂 kawy nagromadzi艂o si臋 bardzo du偶o mit贸w i kontrowersyjnych informacji. Bywa艂y czasy, 偶e by艂a uznawana za niezdrow膮, potem za zdrow膮 i wszystko si臋 tak przeplata艂o. Obecnie, po wielu badaniach, mo偶na stwierdzi膰, 偶e kawa jest napojem, kt贸ry korzystnie wp艂ywa na zdrowie cz艂owieka, o ile nie przesadzamy z wypijan膮 ilo艣ci膮. Sugerowan膮 idealn膮 opcj膮 s膮 3 fili偶anki dziennie. Ciekawe jest tak偶e to, 偶e preferencje smakowe dotycz膮ce kawy s膮 bardzo zr贸偶nicowane. Dla niekt贸rych idea艂em jest typowa kawa w艂oska - czarna, mocna, g臋sta - na przyk艂ad espresso. Inni wol膮 rozcie艅czone napary, jak americano, a jeszcze inni preferuj膮 lekk膮 kaw臋 z dodatkiem mleka, jak膮 jest macchiato, cappuccino czy latte. Jednak niezale偶nie od gust贸w smakowych, powinni艣my wybiera膰聽ziarna kawy wysokiej jako艣ci. Kawa w艂oska jest uznana za jedn膮 z najlepszych, a 偶e sprzeda偶 kawy jest prowadzona na bardzo szerok膮 skal臋, nie b臋dziemy mieli 偶adnych problem贸w z jej zdobyciem.


Kawa w艂oska - jaka powinna by膰?

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny nap贸j wi臋kszo艣ci z nas. Ju偶 sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, 偶e chce nam si臋 wi臋cej. Tym bardziej wi臋c warto wiedzie膰, jak powinna wygl膮da膰 prawdziwa, w艂oska kawa.
Kawa we W艂oszech opiera si臋 na ca艂ym rytuale. Do godziny 11 pija si臋 kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. P贸藕niej stawia si臋 ju偶 na inne rodzaje.
W艣r贸d kaw w艂oskich najwi臋kszym uznaniem cieszy si臋 espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejn膮, ciekaw膮 kaw膮 jest lungo, do kt贸rej parzenia dodaje si臋 wi臋cej wody, ni偶 do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy mo偶e by膰 za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstaw臋 dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale tak偶e 艣wie偶e jej zmielenie i zaparzanie. W贸wczas aromat i smak takiej kawy b臋dzie niesamowity. Kawa w艂oska nie mo偶e zatem oby膰 si臋 bez dobrego traktowania.
Sprzeda偶 kawy we W艂oszech, jak i na ca艂ym 艣wiecie stale ro艣nie, dlatego ten nap贸j nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ci膮gle podbijaj膮 nasze kubki smakowe i skutecznie budz膮 na kolejny, dobry dzie艅.


Doskonale w tej roli sprawdza si臋

Kawa to najlepszy nap贸j na poranne rozbudzenie. Wi臋kszo艣膰 ludzi rozpoczyna sw贸j dzie艅 od fili偶anki gor膮cego, czarnego espresso. Doskonale w tej roli sprawdza si臋 kawa w艂oska. Pe艂na bogatego smaku i aromatu. Je艣li komu艣 taki rodzaj kawy wydaje si臋 by膰 za mocny, mo偶e do smaku doda膰 sobie mleka. Kawa jest wtedy delikatniejsza i mo偶e przypa艣膰 do gustu wi臋kszej ilo艣ci koneser贸w kawy. Liczne promocje sprawiaj膮, 偶e coraz cz臋艣ciej do u偶ytku domowego kupowane s膮 ekspresy ci艣nieniowe. Powoduj膮 one, 偶e za spraw膮 jednego przycisku mo偶emy si臋 delektowa膰 dowolnie wybranym napojem. Od caffe latte do podw贸jnego espresso. Dla ka偶dego co艣 innego. Sprzeda偶 kawy dzi臋ki temu rownie偶 ro艣nie, gdy偶 lepszej jako艣ci ziarna kawy smakuj膮 bardziej, ni偶 produkt byle jakiej jako艣ci. Je艣li chcemy delektowa膰 si臋 napojem, to powinni艣my u偶y膰 do jego przyrz膮dzenia najlepszej jako艣ci sk艂adnik贸w. A je艣li ju偶 mamy to wszystko, to wa偶ne jest r贸wnie偶 w czym t臋 kaw臋 zaserwujemy. Producenci prze艣cigaj膮 si臋 w wymy艣laniu przer贸偶nych udogodnie艅 i gad偶et贸w. Na przyk艂ad szklanki z podw贸jnymi 艣ciankami pozwol膮 d艂u偶ej zachowa膰 temperatur臋 napoju.


Dodane: 11-01-2020 01:54